Timișoara 2030 - O viziune strategică pentru capitala Banatului

Timișoara anului 2030 este un oraș construit în jurul cetățenilor.

O veritabilă capitală regională, ea este racordată economic, administrativ și cultural, la tot ceea ce înseamnă Europa. Timișoara următorului deceniu e un oraș în care vrei să studiezi, să muncești și să-ți întemeiezi o familie. Serviciile publice și infrastructura de transport sunt în pas cu vremurile, iar dezvoltarea cartierelor și a spațiilor publice creează un oraș democratic, echitabil și accesibil tuturor.

Cu spații verzi îngrijite, piețe publice animate și infrastructură sportivă adusă la zi, cartierele Timișoarei oferă locuitorilor confortul și siguranța de care au nevoie. Copiii se pot juca neînsoțiți, în timp ce seniorii se simt cu adevărat părtași la viața comunității. Interacțiunea cu administrația orașului este digitală și transparentă, instituțiile şi societățile publice fiind într-o colaborare strânsă cu societatea civilă și cetățenii. Timișoara anului 2030 este orașul în care dorești să trăiești, să îți crești copiii și să îmbătrânești. Pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de o strategie care să dea o direcție pentru viitorul comunității.

Aceasta este o viziune strategică pentru întregul oraș, iar realizarea ei va necesita dedicare și colaborare. Ne asumăm un rol activ al primăriei, de entitate care coagulează energiile pozitive ale Timișoarei.

3 principii de dezvoltare a Timișoarei

Orașul cartierelor

Timișoara este formată din cartiere cu personalități distincte - cu identități, economii și profiluri demografice diferite. Energia care alimentează transformarea orașului vine de la oamenii care locuiesc și lucrează în cartiere. Așadar, dezvoltarea sănătoasă a orașului poate funcționa doar pe baza unor cartiere puternice, unde oamenii se simt bine și sunt parte a unei comunități: cartiere curate, cu servicii și dotări la care se poate ajunge la pas, cu spații verzi și locuri de joacă, cu o conexiune bună spre restul orașului, cu evenimente comunitare, cu cetățeni implicați în procesul de luare a deciziilor care îi vizează direct.

Mutăm atenția administrației locale spre cartierele Timișoarei. Întărim legătura cu cetățenii prin revigorarea consiliilor consultative de cartier și numirea de responsabili de cartier în Primărie. Împreună cu cetățenii, vom dezvolta o strategie pentru fiecare cartier care să ghideze dezvoltarea acestora.

Orașul metropolitan

Timișoara depășește cu mult limitele unității administrativ-teritoriale, fiind motorul care alimentează cu energie și vitalitate întreaga zonă metropolitană. Realitatea locuitorilor acestei zone metropolitane este aceeași, indiferent că stau în Dumbrăvița sau în Calea Lipovei. Organizarea actuală a instituțiilor și serviciilor publice - de la transport în comun sau infrastructură rutieră, până la educație sau urbanism - nu ține cont de această realitate.

Pentru a asigura o dezvoltare durabilă coerentă pentru întreaga aglomerare urbană, administrația orașului va trebui să pună în mișcare un mecanism de coordonare și planificare cu localitățile din periurban și să își asume o guvernare metropolitană autentică și extinsă și un rol de lider pentru întreg Banatul.

Orașul european

Timișoara are o poziție geografică privilegiată în context euro-regional. Timișoara trebuie să își reafirme identitatea europeană bazată pe valori, respectarea regulilor și multiculturalitate. Ne aflăm în competiție pentru investitori, pentru studenți și talente atât cu orașele românești, cât și cu alte orașe de mărimea Timișoarei din întreaga Europă și chiar din lume. Doar creșterea atractivității sale internaționale va putea asigura viitorul orașului pe termen lung.

Pentru a fructifica potențialul Timișoarei, vrem să investim în infrastructura turistică, să folosim mai bine legăturile internaționale existente - de exemplu cu orașe înfrățite, să sprijinim internaționalizarea universităților, să fim un oraș - magnet pentru profesioniști și să atragem în continuare investitori din domenii de vârf în zona metropolitană. Vom crea o structură nouă pentru a maximiza atragerea fondurilor europene pentru Timișoara.

5 priorități strategice pentru Timișoara

1. Deschidem și digitalizăm administrația locală.

Administrația publică locală este sistemul operator pentru Timișoara. Disfuncționalitatea ei frânează orice dezvoltare coerentă a orașului. Ne asumăm reforma și depolitizarea profundă a administrației locale - atât la nivelul Primăriei, cât și al instituțiilor și societăților comerciale din subordinea ei. Vom avea zero toleranță pentru orice fel de corupție. Administrația va funcționa după principiile Parteneriatului Guvernanței Deschise, pentru ca actul administrativ să fie transparent, competent și să asigure urmărirea ușoară a deciziilor și eficacitatea acestora. Acest lucru presupune că:

  • Transparența radicală va fi arma noastră cea mai puternică împotrivă nepotismului și incompetenței existente în administrație. Vom crește accesul la informație publică la toate nivelurile administrative prin colectarea și publicarea sistematică a informațiilor asupra cheltuielilor și eficacității serviciilor publice.
  • Cetățenii vor fi implicați de când începem să planificăm un proiect, nu când deciziile sunt luate deja. Primăria trebuie să se transforme într-o instituție deschisă, un promotor de noi mecanisme de colaborare între administrație și mediul academic, economic, civic și respectiv cetățeni. Vom avea grijă să ascultăm vocea copiilor, seniorilor, oamenilor cu dizabilități și a comunităților marginalizate.
  • Digitalizarea consecventă oferă oportunitatea de a distribui informația în moduri și formate accesibile publicului, în așa fel încât oamenii să înțeleagă actul administrativ și să-l poată influența. Întreaga interacțiune a cetățeanului cu administrația va avea loc digital, prin platforme publice, ce folosesc principiul datelor deschise. În secolul 21 nu vom mai pierde timp stând la cozi sau plimbând hârtii prin oraș.

2. Afirmăm tradiția timișoreană de inovare și creativitate.

Timișoara are o amplă tradiție de avangardă - culturală, economică, administrativă și politică. Într-o lume aflată în continuă și rapidă transformare, capacitatea unui oraș de a face față provocărilor noi și de a găsi soluții inovatoare este un factor decisiv pentru dezvoltarea lui durabilă

Sunt trei parteneri mari alături de care Timișoara trebuie să-și definească profilul de oraș al inovației:

  • Universitățile sunt ingredientul magic al inovației și al dezvoltării, atrăgând atât tineri în căutare de oportunități, cât și companii ce doresc să investească sau startup-uri inovatoare. Avem ambiția să transformăm Timișoara în cel mai important centru academic din România. Pentru asta este nevoie de un consorțiu universitar, de atragere de investiții în infrastructura de cercetare, de colaborare deschisă între mediul academic și administrația locală și de revitalizarea complexului studențesc.
  • Mediul economic privat va fi reorientat către inovație și dezvoltare tehnologică. Orașul are nevoie să facă trecerea de la industriile cu profil manufacturier, către industrii axate pe sectoarele creative și cele cu valoare adăugată ridicată. Vrem ca Timișoara anului 2030 să devină capitala tehnologică a României. Sectorul de startup-uri tehnologice trebuie stimulat prin facilități și parteneriate cu mediul academic. Pentru a capta interesul companiilor tehnologice importante, Timișoara trebuie să devină un oraș atractiv pentru forța de muncă înalt calificată în aceste sectoare de vârf.
  • Sectorul cultural în acest oraș este mult mai mult decât o sursă de divertisment pentru locuitori sau turiști. Acesta are un rol de motor inovator și întregitor pentru societate. În acest sens, vom susține concret instituțiile culturale, prin bugete multianuale și cu mai mult respect pentru artiștii lor. Ne propunem să redăm libertatea de a crea tuturor actorilor independenți din cultură, fie ei trupe de muzică, teatre independente, pictori sau sculptori. Le vom oferi finanțări transparente și le vom pune la dispoziție spațiile publice pentru creație și interpretare. Pentru ca anul 2021 să fie un succes și pentru ca Timișoara să se bucure apoi de moștenirea acestui an, este esențial să urmăm liniile proiectului care a câștigat titlul de capitală culturală europeană. Viitorul Timișoarei este legat de prezervarea demnă a istoriei sale, în special a excepționalului patrimoniu arhitectural. Administrația noastră va ghida procesul de reabilitare a cartierelor istorice.

3. Conectăm oamenii cu un sistem modern de mobilitate urbană.

Timișoara a fost mereu un nod pentru întreaga regiune a Banatului istoric. Un oraș inovator și prosper este un oraș în care toți locuitorii zonei metropolitane se pot mișca ușor și comod, indiferent de mijlocul de transport utilizat sau de distanța străbătută, dar unde și bunurile sunt rapid transportate dintr-un loc în altul.

Timișoara viitorului are nevoie de soluții de mobilitate durabilă specifice unei zone metropolitane moderne. Ne propunem ca până în 2030 cota de utilizare a transportului public să fie de peste 40% și reducerea la 0 a accidentelor fatale.

Transportul velo și pietonii se potrivesc perfect unui oraș modern de mărimea Timișoarei. Zonele rezidențiale trebuie gândite în jurul intereselor comunității, prin centre de cartier și trasee pietonale. Pietonii și bicicliștii vor deveni cetățeni respectați de administrație, iar oricine dorește va putea merge sau pedala zilnic, în condiții de siguranță și confort. Vom trasa trotuare și piste de biciclete ce vor uni atât zone dintr-un cartier, cât și din întregul oraș. Infrastructura velo va fi realizată în parteneriat cu localitățile periurbane, pentru ca sistemul să permită deplasarea între localități.

Transportul public are nevoie de optimizarea traseelor și elaborarea unui program de funcționare adaptat cererii călătorilor. Vom crește performanța prin crearea de benzi dedicate, ‌reabilitarea‌ ‌și‌ ‌extinderea‌ ‌infrastructurii‌ ‌de‌ ‌transport‌ ‌public și crearea de terminale intermodale. Vrem să avem un transport ‌public‌‌ ‌confortabil‌, rapid, predictibil și accesibil. Astfel va fi o alternativă favorabilă și o alegere reală pentru deplasările din zona metropolitană.

Transportul cu mașina este constrâns de configurația rețelei de străzi către centrul Timișoarei, iar parcarea vehiculelor e în majoritatea zonelor un calvar. Vom îndrepta investițiile în infrastructura rutieră îndeosebi către completarea inelelor de circulație. Astfel vom reduce atât timpii de deplasare, cât și noxele din aerul ce-l respirăm. Finalizarea urgentă a centurilor sud și vest va fi prioritatea zero pentru „diplomația” timișoreană la București. Ca să eliberăm spațiul public de mașini, vom construi parcaje publice sub- sau supraterane în centru și vom amenaja parcări în cartiere, inclusiv prin investiții și parteneriate public-private.

Transportul feroviar și aerian sunt subdezvoltate și nu țin pasul cu nevoile locuitorilor regiunii. Timișoara trebuie să profite de rețeaua extinsă de cale ferată din zonă, așadar vrem să transformăm orașul în centrul unei rețele de trenuri metropolitane, permițând deplasarea rapidă și sigură pe cale ferată din interiorul orașului până în periurban și orașele învecinate. Unul dintre aceste trenuri metropolitane ar putea lega aeroportul cu centrul Timișoarei și Gara de Nord. Vom extinde și moderniza aeroportul, astfel încât orașul să devină un hub regional, cu destinații spre toată Europa.

4. Curățăm și înverzim Timișoara.

Timișoara s-a construit în ultimul secol ca un oraș cu spații generoase și pline de vegetație. În contextul tranziției climatice, Timișoara trebuie să își respecte tradiția și să se dezvolte sustenabil. Este nevoie de un proces de urbanizare planificat, cu grijă pentru oameni și natură. Vrem să redevenim un oraș verde atât pentru a crește calitatea vieții pentru timișoreni, cât și pentru a ne alinia tendințelor economice din acest secol.

Vom face din curățenia spațiului public o prioritate: vrem ca Timișoara să fie un oraș care se respectă și își respectă locuitorii, așa că măsurile ce le vom lua merg de la amplasarea de coșuri de gunoi și îngrijirea străzilor, până la a avea o strategie pentru evitarea deșeurilor. Ne propunem o campanie de conștientizare în școli și în spațiile publice, pentru că păsarea față de ce avem este la fel de importantă ca nevoia de dezvoltare.

Ne dorim ca în 2030 Timișoara să fie un candidat credibil și puternic la titlul de capitală verde a Europei.

Spațiile verzi sunt un factor principal pentru calitatea vieții fiind atât locuri de recreere, cât și sursa de aer curat de care avem nevoie. Vom proteja și crește zonele verzi, atât în cartiere, cât și dincolo de granițele administrative ale orașului. Creșterea se va baza pe parteneriate cu localitățile periurbane pentru construcția de parcuri metropolitane mari la limitele actuale ale orașului și de centuri verzi pentru îmbunătățirea calității aerului.

Vom transforma Bega într-un coridor verde extins și întreținut, cu zone de promenadă atractive, baze sportive și terenuri de sport accesibile și disponibile tuturor locuitorilor. Acest culoar verde va putea străbate întreaga zonă metropolitană. Vrem să amenajăm canalele din jurul Timișoarei în coridoare verzi-albastre pentru natură și faună. Așa vom uni Timișoara și comunele din jur printr-o rețea continuă de spații verzi.

Energia pe care orașul o consumă este critică pentru dezvoltarea economică, costul și calitatea vieții locuitorilor. Ne dorim ca Timișoara următorului deceniu să fie un oraș care renunță la tehnologiile extrem de poluatoare, precum încălzirea pe bază de cărbune. Vom urma modelul practicilor europene pentru a spori eficiența energetică și vrem să devenim un oraș pilot în folosirea energiei alternative și în valorificarea deșeurilor. Administrația noastră va juca un dublu rol: vom investi în eficientizarea energetică a clădirilor publice și vom încuraja dezvoltarea sustenabilă a noilor zone rezidențiale și construcția de clădiri verzi. Vom acorda o atenție deosebită parteneriatelor cu asociațiile de locatari, pentru a crește eficiența termică a blocurilor vechi. Vom restructura sistemul centralizat de termoficare al orașului. Actualmente o gaură neagră, îi vom reda un nou început, atât tehnologic, cât și managerial.

5. Construim un oraș pentru copii și seniori.

Timișoara a devenit, pentru prea mulți dintre locuitorii săi, un oraș în care își petrec doar o parte din viața lor. Vrem să zidim un oraș în care să ne creștem liniștiți copiii și în care să vrem să îmbătrânim. În toate politicile sale, administrația noastră se va concentra atât pe copii, cât și pe seniorii timișoreni: un oraș sigur și prietenos cu cei mai vulnerabili dintre noi va fi la fel cu toți locuitorii săi.

Investiția în infrastructura educațională - creșe, grădinițe, școli și licee - este baza contractului dintre oraș și părinți, pentru a crea oportunități și prosperitate pentru copiii noștri. Vrem să oferim mai multă atenție școlilor din cartiere. Vom sprijini liceele performante ale Timișoarei să ajungă la elevii din periurban prin infrastructură școlară nouă în afara centrului orașului.

Nu concepem Timișoara anului 2030 fără o infrastructură sanitară - cabinete, policlinici, spitale - performantă și diversificată, care oferă confort și grijă pentru toate tipurile de afecțiuni. Timișoara are nevoie de un spital municipal nou. Sistemul public va fi balansat și completat de cel privat. Vom stimula parteneriate publice cu universitatea pentru a dezvolta, crește și reține specialiștii. Vom da o nouă viață centrelor de permanență: prin dotări și aparatură nouă, locuitorii vor avea servicii multiple în cartierele lor, iar spitalul va fi astfel mai aproape de cetățean.

Vom cheltui bani publici doar pentru proiecte de infrastructură ce respectă accesibilitatea persoanelor cu dizabilități. Timișoara noastră va fi accesibilă locuitorilor cu dizabilități. Vom orienta serviciile sociale către obținerea de rezultate palpabile, iar acolo unde este mai eficace, vom externaliza servicii către ONG-urile locale.

Spațiile pentru recreație și sport nasc o comunitate sănătoasă și unită. Vrem să dezvoltăm infrastructura sportivă din cartiere, să construim terenuri și complexuri sportive pentru copii și familii, să susținem sportul pentru toți, de la terenuri de fotbal la bazine de înot. Pentru seniorii Timișoarei vom amenaja centre dedicate lor, în care să poată învăța despre tehnologiile moderne, să socializeze sau să petreacă timp alături de generațiile mai tinere. Vrem o Timișoară cu biblioteci publice și spații pentru cultură, unde generații diferite să se poată întâlni și cunoaște, și cu centre de tineret ce să ofere un spațiu pentru creativitatea și energia generației tinere a Timișoarei.