România este dezbinată și lipsită de încredere. Doar 7% (!) dintre români sunt de acord cu afirmația ”majoritatea oamenilor sunt de încredere”*. De ziua ei, eu și colegii mei de la USR am dorit să facem un experiment de comunitate: să aducem împreună timișoreni care nu se cunosc între ei, să ia o cină și să vorbească despre orașul lor și speranțele pe care le au pentru acesta și pentru țară.

Această hartă simplă arată o comunitate a încrederii: peste 250 timișoreni au acceptat provocarea mea de a sărbători Ziua României altfel - luând o cină împreună cu câțiva necunoscuți. Am stat câteva ore bune să-i repartizăm pe toți cei înscriși ca oaspeți la peste 50 de familii din toată Timișoara. Cel mai mic participant are 2 ani, cea mai în vârstă 85. Pentru că așa vrem să construim viitorul acestui oraș: cu deschidere și curiozitate, ascultând poveștile celorlalți, cu încredere și bunăvoință, implicând toate generațiile, de la om la om.

Pe 1 decembrie, mai mult de 250 de timișoreni care nu se cunoșteau între ei au luat o cină împreună, ca dovadă că încă avem încredere unul în celelalt.

FAQ

Nu trebuie să contribuie cu nimic, doar să spună dacă au un regim alimentar special (alergii, intoleranțe, post, vegan/vegetarian, etc.)

Gazda cumpără ingredientele și se asigură că e totul pe masă, deci, dacă ești oaspete, nu trebuie să te stresezi cu asta.

Nu există, dacă vă simțiți bine puteți sta până dimineață, dar o cină durează, de regulă, în jur de două ore.

Aleatoriu, dar vom ține cont de eventualele observații (alergii, regim alimentar, etc.) ale participanților.

Bunul simț al fiecăruia ar trebui să intre aici în joc. Doza de necunoscut pe care o implică aceste eveniment îl face incitant. Noi vrem să creăm o comunitate bazată pe respect reciproc și așteptăm de la participanții experimentului să vină cu o minte deschisă.

Absolut deloc. Evenimentul are ca scop punerea laolaltă a unor oameni care nu se cunosc, cu scopul de a arăta că încrederea și ospitalitatea există în Timișoara.

Ideea evenimentului e să stai la masă cu cineva pe care nu-l cunoști, dar cu care împărtășești măcar faptul că trăiești în Timișoara. Poate și altele, rămâne să descoperiți asta. Gazdele vor primi cu o saptamana inainte o lista a numelor de oaspeți. Invitații vor primi adresa gazdelor lor abia cu o zi înaintea evenimentului.

Centrul acestei întâlniri nu e mâncarea, deci sigur că poți comanda.

Mâncarea bună ne unește pe toți. Ceva-ceva tot ar trebui să le placă oamenilor.

Fizic nu trebuie să aduci nimic, dar ne-am bucura să ne poți ajuta cu o donație pentru susținerea noului sediu de campanie.

Atunci când te înscrii, îți poți înscrie și partenerul/partenera și, în acel caz, îl/o poți aduce. Vor fi și gazde care acceptă copii, dar, din nou, trebuie să specifici faptul că îl/îi vei aduce.

Ideea evenimentului stă tocmai în întâlnirea cu cineva necunoscut, dar parte a comunității care este Timișoara.

Daca nu poți găzdui o cină la tine acasă pentru că nu ai domiciliul în Timișoara, poți participa la eveniment ca oaspete, folosind pentru înscriere formularul pentru oaspeți.

Ne poți scrie la evenimente@dominicprimar.ro și îți vom răspunde cât de repede posibil.